Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бедствено положение е обявено в община Смолян и община Дългопол, област Варна

В Кърджалийско без ток са 26 населени места

| обновено на 01.02.15 в 16:23
Снимка: Радостина Чернокова

В цялата Смолянска област е обявено бедствено положение. Реките в планинската област драстично повишиха нивата си и на места излязоха от коритата си. Наводнени са десетки сгради. Активирани са много свлачища. Има и прекъснати пътища до родопски села. Критична е обстановката в цялата област. Най-тежка е ситуацията в Смолян и Девин, каза областният управител Недялко Славов.

Третокласният път Девин-Кричим е прекъснат поради свлачище, което се разчиства. В село Змеица и Барутин има множество сигнали за наводнени къщи. Язовир Златоград прелива с около 40 сантиметра, както и хвостохранилище Ерма река. Силно повишени са нивата на Върбица и Арда на територията на община Златоград и община Рудозем.

На няколко места река Черна в областния град излезе от корито си. Наводнени са десетки мазета и сгради. Активирани са свлачища, има и откъснати пътища. Мобилизирани са всички институции в града. На помощ са привлечени и военнослужещи от 101-ви Алпийски батальон. Бедстващи хора за момента няма. Рано сутринта хората бяха призовани да махнат автомобилите си от опасните места. Изключително опасно е мястото, където се събират в общо корито реките Черна и Бяла в квартал "Устово" , където през 2005 г. стана голямото наводнение. Вече има отнесен мост, наводниха се и мазетата на блокове покрай реката. 

В Кърджалийско без ток са 26 населени места.  В много райони има свлачища, отнесени настилки, наводнени сгради, заляти мостове.  Реките Арда и Върбица са разширили коритото си. През стената си прелива и микроязовир Македонци. Отворени са 7 от 9-те изпускателни клапи на язовир Студен кладенец. Засега няма бедстващи хора и непроходими пътища.

Няма електрозахранване в Батак и Сърница. Четири екипа отстраняват авариите и се очаква ток да има до края на деня.

В Поморие  ураганният вятър отнесе изцяло покрива на новото читалище. По данни на общината щетите са за над 100 хиляди лева. След спирането на дъжда в Бургаска област проблеми с тока и движението по пътищата възникват основно заради силния ватър, който на пориви достига до над 20 метра в секунда.Репортаж на кор.ни Даниела Костадионаова.

Силният вятър създава проблеми с електрозахранването в Бургас. Без ток е к-с „Славейков“. Частично е спряно захранването в комплексите "Зорница" и "Възраждане", както и в квартал Долно Езерово. Водата, заляла улиците на града след поройния дъжд, постепенно се оттича. Запазва се бедственото положение само в периферните квартали Долно Езерово и Лозово, каза кметът Димитър Николов.

В момента ситуацията е овладяна. Източва се водата от дворовете и 120-те къщи, които са наводнени. От утре сутринта започват комисиите да описват всички щети и ще им бъдат изплатени парите, които се полагат за бедствия и наводнения. В момента най-голяма опасност има от силния вятър в града. Непрекъснато получаваме сигнали за паднали дървета, за паднали рекламни съоръжения.

Обстановката във Варненска област се усложнява, валежите продължават. Бедствено положение е обявено в Дългопол, в община Аврен и в четири села на община Провадия. Голямата община обаче не е застрашена от наводнение. Кметът на община Дългопол Маринка Иванова съобщи, че всички хора от наводнените къщи в общината са евакуирани. Ниските части на общината бяха залети, след като преля яз. "Елешница"  Кметът на Провадия Филчо Филев каза за "Хоризонт" че в областта най-тежко е положението в село Блъсково, където са наводнени 12 къщи. Продължава евакуацията на хора от последната от тях. В Комарево на едно място е скъсана дига, за да се отече реката към нивите, а не в селото.

В община Провадия е преляла река Анадере, най-тежка е ситуацията в село Блъсково, където в момента се евакуират хора, тъй като цялото село е наводнено. Подобна е ситуацията и в село Долище, община Аксаково, но там няма опасност за хората. Бедствено положение е обявено и в Аврен. Повечето кметове в област Варна вземат спешни мерки, за да не се случи най-лошото, каза за БНР областният управител на Варненска област.

Усложнена e обстановката и в Сливенска област, предаде кореспондентът на БНР Щилияна Василева. Проблемите са най-вече в планинската част на региона, където има щети и наводнения, а две села са без ток от вчера. Ураганен вятър е вилнял в събота в Котел, където са паднали дървета, пострадали покриви и бараки, съборени керемиди и водосточни тръби в Крайчанска махала и в двора на болницата за рехабилитация. Материални щети са нанесени и в с. Градец. Скъсани електропроводи оставиха без ток селата Катунище и Раково. Луда Камчия е наводнила приземните етажи на хотелски комплекс в Катунище, който се отводнява от пожарната. Активирано е свлацище при разклона от Котел за с. Жеравна - движението ще бъде ограничено в едната посока. Увеличени подпочвени води в Сливенско причиниха наводнения на частни имоти в селата Стара река, Биково, Жельо войвода и град Твърдица, които също се отводняват. В местността Селището в Сливен е наводнена вила в дерето на река Селишка. Дъждът и вятърът спират, скъсаните електропроводи се поправят, има данни, че обстановката се успокоява.

7 села в Добричко са без вода. Две помпени станции не работят. В други 7 села водоподаването е затруднено и водата е мътна. Екипи на Гражданска защита отводняват 8 имота в Добрич и котелното помещение на детска градина, която беше наводнена и през юни 2014 година. В областта има наводнени земеделски земи и дворове.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна