Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изпускат язовири по поречието на Арда заради прииждащите води

Снимка: БГНЕС

Започна контролирано изпускане на язовир Кърджали, за да се освободи обем за прииждащите води на река Арда. Отворен е един от изпускателните тунели, през който в коритото на реката се изливат около 500 кубически метра вода в секунда. Изпускането ще продължи през цялата нощ. Осигурено е непрекъснато дежурство на аварийните групи. 8 са отворените клапи на другия язовир от каскада Арда - Студен кладенец.

Прелива и язовир Ивайловград.  Заради прекъснат път без достъп са 400 жители в района на момчилградското село Нановица. Там работят строителни машини за възстановяване на трасето.

Заради пороите областният управител на Кърджали Илия Илиев свика спешно заседание на кризисния щаб. Навсякъде в района има поражения от обилните валежи и бурния вятър. Десетки села са без ток, много сгради са наводнени, затворени са междуселски пътища. Само в община Джебел сигналите за щети са 120.

Валежите предизвикаха повишаване на нивата на реките в цялата страна. 7 язовира в Шуменска област преливат.

Усложнена обстановка от дъждовете и вятъра има и в Сливенска област. Проблемите са най-вече в планинската част на региона, където има щети и наводнения, а две села са без ток от вчера.

Река Марица при Харманли достигна максималния праг от 5 метра и 20 сантиметра. Предупреждават се жителите на квартал "Тракия" от възможно заливане на ниските части на сградите. От общината са предприели всички нужни мерки и са в готовност за отводняване, предаде кореспондентът ни Дора Атанасова.

С повишено ниво, но все още под критичните прагове са реките в община Велико Търново след обилните валежи. Разпореденото  от кмета на общината Даниел Панов денонощно наблюдение на водоемите, както и обход на критичните речни участъци ще продължи и през следващите дни, тъй като се очакват нови дъждове. Информацията  за състоянието на язовирите и реките се събира на всеки 2 часа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна