Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бедствено положение и в Тополовград

| обновено на 02.02.15 в 10:02
р. Тунджа
Снимка: БГНЕС

В община Тополовград от снощи е обявено бедствено положение. Снощи водите на река Тунджа са излезли от коритото ѝ и са залели дворове и долните етажи на къщи. През нощта река Синаповска е засегнала мост до село Устрем. Също засегнати в община Тополовград са селата Синапово, Чукарево и Княжево. 

След падналите валежи от близо 60 литра на кв. метър вчера река Харманлийска задържа и тази сутрин критичното си ниво от 5,20 метра. В самия град Харманли са наводнени приземни етажи в квартал "Тракия". От областната администрация казаха, че няма бедстващи хора в района.

Остава в сила бедственото положение в Смолянска област. В ниските части вали слаб дъжд, а по високите места – над 1200 метра – сняг. Затворен за движение е пътят Девин–Михалково–Кричим заради свличане на две места на голямо количество земна маса и дървета. Екип от водолази на пожарната днес започва издирване на телата в язовир "Цанков камък" на удавилото се семейство след падане в реката в Девин. 
Десетки наводнени къщи и активизирани свлачища, е равносметката след поройните дъждове в Девин, каза кметът Цветелин Пенков:
Нивото на реката спада, но слабо. На критични места, няколко, на входа на града вдясно сме изолирали едно място, където уличното платно пропада и има опасност градът да бъде откъснат. Критично място е на улица "Васил Левски" срещу професионалната гимназия, където също има свлачище няколко метра високо. Тротоарът е пропаднал, има опасност да пропадне уличното платно. Големият товарен мост също е поддал. Има една пропаднала улица в квартал "Сеята". В Триград също работи едно свлачище и са наводнени три къщи и множество други – наводнен стадион, детската градина в квартал "Настан" с наводнен басейн и избени помещения, сгради. Може би няколко десетки в "Настан" и Девин са с наводнени мазета.
Смолян /сн. БТА/
Според директора на регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Смолян Красимир Шотаров, нощта е преминала спокойно:
Основният проблем през изминалата нощ е, че на много места има паднали камъни и свлачища. За проблеми с проходимостта своевременно са уведомявани Пътната агенция и почистващите фирми. Там, където са по-малки свлачищата, са отстранявани камъните и земната маса и са отваряни пътищата. Към настоящия момент нямаме закъсали места със затворена пътна инфраструктура, нямаме населени места без ток останали, а по отношение на получени сигнали в оперативния център – нямаме подадени сигнали за нови наводнени къщи или наводнени обекти. Нивата на реките спадат, продължават да спадат. Не са в нормалните си граници още, но са много под максималните критични нива, които бяха вчера.

В района на Кърджали ситуацията след пороите и бурния вятър постепенно се нормализира. Продължава контролираното изпускане на язовир "Кърджали" през един от тунелите на съоръжението. Целта е да се освободи място за очаквания нов голям приток на вода от река Арда. В момента той е около 1100 кубически метра в секунда. На язовир "Студен кладенец" са отворени осем от деветте изпускателни клапи. Прелива и язовир "Ивайловград". 

Кърджали /сн. БГНЕС/В Добричко обстановката бавно се нормализира. В 9 села остава в сила бедственото положение. 7 семейства бяха евакуирани. От бедствието отново са засегнати 24-та детска градина и Диагностично-консултативен център-2, които бяха наводнени през юни миналата година. Според д-р Валери Веселинов обаче днес всички кабинети ще работят по график след часове наред отводняване на сградата.  
Три помпени станции остават извън строя. Село Батово е без ток. Има затворени пътища, залети ниви, частни дворове, избени помещения, приземни етажи, градският парк. Валежите в района спряха и нивото на река Добричка бавно спада. Още при първия дъжд обаче се чуха гласове, че не сме си взели поука от наводнението през юни миналата година, защото в деретата отново плуваха всевъзможни боклуци. 

В сила остава бедственото положение в няколко общини във Варненска областБензиностанция е изцяло под вода в община Аврен, а хората от близките къщи са спасени и настанени в училищната сграда. Скъсан е водопровод на река Батова. В село Бозвелийско, община Провадия, къщите са охранявани от полиция и жандармерия, заради набези на крадци. Най-сериозен обаче е проблемът с очаквана приливна вълна от язовир "Камчия", която около обед може да залее общините около нея.

15 души, които снощи бяха евакуирани от къщи край реката в село Дъбравене, община Аврен, са още в училището, но и там е спаднало нивото на водата. Нивото на река Камчия е понижено с 15-20 сантиметра, съобщиха от община Дългопол, където първи обявиха бедствено положение. В село Бозвелийско, община Провадия, което беше откъснато от света от наводнението, водата също се оттича. Няма бедстващи хора никъде, съобщиха от Кризисния щаб в Областната администрация.

Обстановката в община Бургас се успокоява, но засега остава в сила частичното бедствено положение за кварталите "Долно Езерово" и "Лозово". Няма данни за бедстващи хора в областта. Без ток все още са няколко села в Бургаска област. Единични случаи без ток има в почти всички квартали на областния град. Пътят Айтос – Провадия все още е затворен за движение, по други направления има отсечки с ограничения. 
От днес комисия започва оценка на щетите, нанесени от вятъра и дъжда в община Бургас. 

18 села в труднодостъпни райони на областите Кърджали и Бургас са с нарушено електрозахранване, информират от EVN България. Екипи на дружеството работят по авариите, очакванията са подаването на електричество да бъде възстановено навсякъде до края на деня.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна