Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отменена е евакуацията на застрашените райони във Варненско

яз. "Цонево"
Снимка: БГНЕС

Отменена е евакуацията на жителите на застрашените райони във варненска област, съобщи Областният управител Стоян Пасев. Остава бедственото положение в общините Аврен и Дългопол.

Продължава следенето на нивата на преливане на язовирите "Цонево" и "Тича". Министърът на околната среда Ивелина Василева обобщи данните:

Язовир "Цонево" прелива с около 120 литра в секунда, а от изпускателя около 25 литра в секунда се изпускат води. Количеството намалява. Тенденцията е към понижаване. Надолу, по поречието на река Камчия, има сериозно спадане вече на нивото на реката. Всички превантивни мерки, които бяха взети, дават своя резултат. По данни от кмета на общината, около метър и половина е паднало нивото на реката. В този смисъл очакванията са предвид и на настоящата метеорологична обстановка, че всичко вече ще влезе в нормален режим.

От утре комисия започва оглед на щетите на наводнените къщи. Главният комисар Николай Николов съобщи, че започва и отводняването на къщите.

Предвид обстоятелството, че обстановката постепенно се успокоява, екипите на "Пожарна безопасност и защита на населението" вече докараха първите помпи. 64-те пострадали наводнени къщи всеки момент започват да бъдат отводнявани.

Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков остава във Варна, докато обстановката не се нормализира напълно.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна