Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордания с ответен удар, след като джихадисти убиха пилот от кралските ВВС

Саджида ал Ришави
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Йорданските власти обесиха двама джихадисти след новината за убийството на пилота от кралските военно-въздушни сили от "Ислямска държава", предаде Ройтерс, като се позова на говорител на правителството. Екзекутираните са Саджида ал Ришави, осъдена на смърт за участието й в самоубийствен атентат през 2005-а година, отнел живота на 60 души, и членът на иракския клон на "Ал Кайда" Зияд Карболи, обвинен за убийството на йорданец през 2008-а година.

"Ислямска държава" настояваше за освобождаването на жената. Йорданските власти обещаха силен, разтърсващ земята и решителен отговор на убийството на пилота Муас ал Касасбех.

Кралят на Йордания Абдула нарече убийството малодушен терор, дело на групировка, която няма нищо общо с исляма. Кралят съкрати посещението си във Вашингтон след новината за екзекуцията на пилота.

Американският президент Барак Обама изказа съболезнования на семейството на пилота и заяви, че САЩ и съюзниците им са решени да заличат ИД и нейната идеология на омразата от страниците на историята.

По-късно днес Сирия прикани Йордания към сътрудничество в борбата срещу групировките "Ислямска държава" и "Ал Каида" в Сирия, съобщи сирийската държавна осведомителна агенция.

Информация на БТА.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна