Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Техниците: За безопасни асансьори поддръжката им трябва да поскъпне

Снимка: БГНЕС

От Националния съюз на асансьорните техници твърдят, че за да бъдат безопасни съоръженията, поддръжката им трябва да поскъпне между два и четири пъти. От бранша се опасяват, че след пет години няма да има техници заради липсата на обучени специалисти и ниското заплащане. Според Григор Къшов от браншовия съюз, асансьорите, произведени преди 1980-а година, трябва да бъдат изцяло подменени: 

Асансьорите в България са в много лошо състояние, най-малкото са много стари, най-старите в цяла Европа. Ако нещата продължават по този начин, както продължават до момента, ще има още трагични случаи. Трябва да се засили контролът. Не да стане трагичен инцидент и след това наказателните бригади минават и раздават актове. Контролът трябва да бъде ежедневен, постоянен контрол. Старите асансьори трябва да бъдат подменени, малко по-новите асансьори могат да бъдат преустроени и да станат безопасни. Има изискване за безопасност, на което те трябва да отговарят. В момента те не отговарят на тях. До пет години няма да има специалисти въобще и хората ще се молят някой да им вземе асансьорна поръчка. Никой не иска да работи мръсна и тежка работа за малко пари, а в същото време да бъдеш асансьорен техник трябва да бъдеш стругар, фрезист, заварчик, електротехник и електрончик, всичко това на куп едновременно.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.