Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутати от ДПС в защита на бившия правосъден заместник-министър Сабрие Сапунджиева

Снимка: БГНЕС

Депутатати от ДПС призоваха правосъдния министър за равнопоставено отношение към съпартийката им Сабрие Сапунджиева. Името на бившия заместник правосъден министър и бивш член на Комисията за конфликт на интереси нашумя, след като стана ясно, че тя неправомерно ползва държавно жилище, което е било ремонтирано с пари от фонд "Затворно дело". Министерството на правосъдието започна процедура по отстраняването на Сапунджиева от ведомствения апартамент, а тя пък, за да го запази постъпи на работа като съдебен стенограф в Административния съд София-град. 

Четин Казак поиска от министър Христо Иванов да подходи с разбиране към нея, защото била с 30-годишен юридически стаж, а колегата му Митхат Метин призова да се приеме Закон за привилегиите на държавните служители:

Ние към госпожа Сапунджиева, най-доброто, което можем да направим и за нея, и за всички останали държавни служители, е да приложим закона и правилата, които съществуват, без да превръщаме това нещо в медийно позорище, доколкото зависи от нас. Но не мога да обещая привилегировано третиране, защото не е работа на министъра да дава такива оценки. През това министерство и през системата на органите, за които ние отговаряме, минават много достойни хора. Ние нямаме възможност да обещаем на всички специално третиране. От тази гледна точка, наистина мисля, че моята задача ще бъде да приложим нормите и закона. Ако вие смятате, че трябва да се предвидят допълнителни привилегии за бивши държавни служители, имате законодателната инициатива, упражнете я. Аз няма да го направя, защото мисля, че има доста по-важни неща, които трябва да свършим. Просто ще приложим правилата, без никакво персонално отношение нито в едната, нито в другата посока, каза правосъдният министър Христо Иванов по време на месечния блиц контрол в парламентарната правна комисия. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна