Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арестуваният с подкуп шеф на Свиленградската митница остава в ареста

| обновено на 05.02.15 в 11:19

“Жертва съм на интересите на икономически оператори, които са свързани с митнически служители, държащи контрабандните канали на тази митница” – това заяви в съда бившият шеф на свиленградската митница Тодор Караиванов. Апелативният съд в Пловдив го остави в ареста, като потвърди решението на хасковските магистрати, които му постановиха задържане под стража. 

Обвинението срещу него е за подкуп на стойност 2700 лв. „Като митнически ръководител той е допуснал корупционно поведение, което е недопустимо” – се казва в мотивите на магистратите.


Защитничката на Караиванов адвокат Гергана Георгиева заяви, че такава тежка мярка не е необходима, тъй като клиентът й няма как да пречи на разследването. Тя изтъкна, че за 19 години работа в митницата Караиванова няма нито едно наказание, а няколко пъти е получавал награди. „Той е започнал от най-долното стъпало в този занаят и само благодарение на собственото си развитие е достигнал до поста, който заема” – заяви адвокат Георгиева. Тя обясни, че иззетите пари от дома на Караиванов са средства на семейството му.

Днешното дело в Апелативния съд в Пловдив се гледаше при затворени врати заради използването на СРС-та по случая. Решението на съда е окончателно.

Караиванов беше арестуван в края на януари при спецоперация на ДАНС след като в рамките на 30 – 40 минути взе два подкупа. 

При претърсването на кабинета му бяха открити още  над 12 000 евро, а в жилището му 6000 лева във връхните му дрехи и три чувала с митнически документи (оригинали и копия). При ареста Караиванов оказа съпротива.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна