Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмият Фестивал на българското кино започва днес в Прага

Снимка: www.kinolucerna.cz

Седмият Фестивал на българското кино започва днес в Прага и ще продължи до 11-и февруари. Поредното издание е посветено на 100-годишния юбилей на българското кино. Организатори на събитието са Посолството на Република България в Чехия, Българският културен институт в Прага, Националният филмов център, Представителството на ЕК в Чехия и кино "Луцерна". Фестивалът е под патронажа на министъра на културата на Република България Вежди Рашидов и министъра на културата на Чешката република Даниел Херман.

В избора на филмовите заглавия са участвали също представители на кино "Луцерна", както и специалисти от Института за документално кино в Прага. Филмите ще бъдат показани в кино "Луцерна" и в залата на Европейския дом Представителството на ЕК в Прага. Тази вечер публиката ще види "Съдилището" лентата – носител на наградата за най-добър игрален филм "Златна роза 2014". Режисьорът Стефан Командарев ще бъде сред гостите на събитието. Зрителите ще се срещнат в следващите дни и с Ники Илиев, в рамките на прожекцията на неговата комедия "Живи легенди", както и с актрисата Саня Борисова. Филмът е носител на наградата за най-добър чуждестранен филм на "Манхатън Филм Фестивал" в Ню Йорк. В програмата е и дебютната лента "Виктория" на режисьорката Майя Виткова, която бе сред заглавията на филмовия фестивал в Карлови Вари. След Прага Стефан Командарев и Майя Виткова ще заминат за кинофестивала в Германия "Берлинале". 

Тази година ще бъде отдадена почит на оператора Димо Коларов (1924-1997), възпитаник на Пражката филмова академия. В рамките на новата рубрика In memoriam ще бъде прожектирана емблематичната творба на Методи Андонов "Козият рог" (1972), заснета от Димо Коларов. 

Документалната програма включва "Аз съм домашен ученик" на Ралица Димитрова, "Живот почти прекрасен" на Светослав Драганов, както и "Последните черноморски пирати" на Светослав Стоянов най-добър документален филм със "Златен ритон 2014". 

Публиката отново може да види и изложба в кафенето на кино "Луцерна" и в Европейския дом  "Отражения", авторски фотографии на Александър Иванов.

Събитието беше предшествано снощи от дегустация на български вина и екологични продукти от български рози в пасажа на кино "Луцерна" и на фона на филмова музика на Стефан Вълдобрев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна