Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Първите визити на новото гръцко правителство в главните столици от еврозоната привличат вниманието на редица издания. Евробанката затяга менгемето за Атина, но решението й да спре финансирането на гръцките банки няма да има негативни последици за банковата система на страната, коментира в. Вима, като се позовава на гръцката централна банка. "Разберете се с ЕС и МВФ", под това заглавие в. Катимерини пише за сигнал от Белия дом към Атина, че решението на гръцкия проблем минавал през сътрудничеството на новото гръцко правителство с ЕС и МВФ. В печата се помества и публикация на Блумбърг, в която се твърди, че Гърция е застрашена от крах на 25 февруари, ако не бъде удължено кредитирането на страната с 15 млрд. евро.

Независимая Газета подчертава, че кредиторите отхвърлят засега гръцкия план за преструктуриране на дълга и предложенията за нови условия по изплащането му.

Снабдяването на руската армия с повече модерни оръжия и създаването на нови военни градчета и арсенали са основни задачи, залегнали в плановете на висшето военно командване в Москва за 2015 г. Това съобщава руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран в Новие известия. Изданието дава трибуна и на руския общественик Сергей Кривенко от президентския съвет за развитие на гражданското общество, който е убеден, че превъоръжаването и вдигането на разходите за отбрана се дължат на украинските събития.
   
В същото вмреме Зюддойче Цайтунг цитира вицепрезидента на САЩ Джо Байдън, че не съществува военно решение на конфликта в Украйна. Той изключва възможността за доставки на оръжие за Киев. Байдън обаче отбелязва, че Вашингтон е готов да повиши „цената, която Русия ще плати за агресивните си действия“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна