Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите гласуваха процедурните правила за изслушване и избор на подуправител на БНБ

| обновено на 05.02.15 в 11:44
Снимка: БГНЕС

Народните представители гласуваха процедурните правила за изслушване и избор на подуправител на Българската народна банка. Правилата бяха приети, след като управителят на БНБ Иван Искров предложи Димитър Костов да бъде избран за подуправител на Централната банка, който да ръководи Банковия надзор.

Депутатите приеха единодушно, без разискване, правилата за изслушване и избор на предложения кандидат Димитър Костов за подуправител на Централната банка. Съгласно приетите правила, изслушването ще се проведе на открито заседание на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание и ще се излъчва пряко в интернет. По време на изслушването Димитър Костов трябва да представи концепция за дейността на Банков надзор, а народните представители ще имат възможност да му задават въпроси. След това заседание комисията ще изготви доклад, който ще представи в пленарната зала, а народните представители ще разискват кандидатурата на Димитър Костов и ще гласуват.

Съгласно конституционните разпоредби кандидатът ще бъде избран, ако за него са гласували 50 процента плюс един от кворума в пленарната зала, но не по малко от 61 народни представители. Ако Димитър Костов не бъде избран за подуправител на БНБ, Народното събрание ще приеме решение за откриване на нова процедура за избор.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна