Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атина не успя да убеди Берлин в плана си за облекчаване на дълга

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Разбрахме се, че не можем да се разберем, с тези думи германският финансов министър Волфганг Шойбле обобщи разговора си с гръцкия си колега Янис Варуфакис, койт оприключи преди малко в Берлин. Атина не успя да убеди Берлин в плана си за облекчаване на дълга и задвижване на икономиката си чрез забавяне или отмяна на някои от най-болезнените реформи.

Не можах да не изразя скептицизма си по отношение на някои от мерките, които новото правителство в Берлин предприе – макар че току-що колегата ме уведоми, че те съвсем не са окончателно решени, но не вярвам, че това са именно мерките в правилната посока за излизане от кризата.

Така започна пресконференцията на Шойбле и Варуфакис в Берлин, която стартира с почти час закъснение заради удълженият разговор между двамата. Въпреки това удължение те не са стигнали до единно мнение, обясниха министрите пред журналисти. Варуфакис поясни, че вече не става дума за подстригване на дълга, но за идеи за неговото облекчаване. Шойбле пък от своя страна посочи, че Германия пордължава да настоява Гърция да продължи с реформите, да не спира приватизацията на държавни предприятия, да съкращава администрацията си и да изпълнява програмата за рофрми под наблюдението на Тройката.

Изпълняването на поети ангажименти е в основата на всяко доверие, заяви германският финансов министър. Той настоя Гърция да възобнови работата си с Тройката. Не постигнахме съгласие за това как да се решат гръцките финансови проблеми, потвърди Варуфакис. Но Гърция се намира в ситуация, която Германия най-добре може да разбере и затова очакваме тя да ни подкрепи, посочи той.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна