Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правосъдният министър внесе във ВСС предложение за дисциплинарно производство срещу Румяна Ченалова

Снимка: БГНЕС

Министър на правосъдието Христо Иванов се възползва от свое правомощие в Закона за съдебната власт и внесе във Висшия съдебен съвет предложение за дисциплинарно производство срещу съдията от Софийския градски съд Румяна Ченалова. Заради нейната работа по делото"Белведере" посланикът на Франция у нас обяви, че в съдебната ни система има "гнили ябълки", припомня Силвия Великова:

Възможността за пряко внасяне на предложение за дисциплинарно производство е сред рядко употребяваните правомощия от досегашните правосъдни министри. Предложението не се гласува, автоматично се образува дисциплинарка. За Румяна Ченалова тя ще е четвъртата след неприключилата процедура за така нареченото "македонско разследване", което чака решение. Друго производство за делото "Белведере" и още 50 забавени дела и заради мега делото "Сапард".

Предложението на Христо Иванов е въз основа на проверката, която Министерството на правосъдието направи на работата на синдика Панайот Велков, който е бил назначаван по няколко дела именно от Румяна Ченалова. Сред тях е делото за несъстоятелност срещу дъщерните дружества на френската компания "Белведере". Министърът на правосъдието предлага на ВСС след съответната проверка и оценка на предоставените му факти и констатации да наложи съответното по тежестта  на нарушението дисциплинарно наказание на съдията, която е отстранена от длъжност за половин година.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна