Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България има готовност да приеме координационния център на НАТО

Снимка: БГНЕС



България има готовност да приеме координационния център на НАТО, подготовката е в много напреднала фаза, за създаването на центъра не е нужно решение на Народното събрание. Това обяви министърът на отбраната Николай Ненчев в Брюксел. Там военните министри на страните от Алианса бяха единодушни, че източният фланг трябва да бъде подсилен с подобни изнесени командни структури в 6 страни, сред които е и България.

Сигурността на страната ни е основна причина и водещ мотив у нас да бъде създаден такъв център, подчерта военният министър, като добави, че следващата причина е авторитетът ни като надежден партньор на НАТО:

В тази несигурна среда би следвало България като страна, разположена на кръстопът, с проблеми, които биха могли да ни споходят от всяко едно отношение и естество, би следвало да подсигурим нашата сигурност. 

Само един от възможните варианти е България да поеме разходите за координационния център у нас. Тези разходи може да бъдат поделени между страните, които ще участват, или между всички съюзници в НАТО, каза министър Ненчев. На този етап той не се ангажира със срок за разкриването на центъра в България, но потвърди информациите за мястото и числения му състав:

Центърът в България ще бъде изграден и ситуиран в София, в него ще работят приблизително 50 души, като половината от тях ще бъдат българи, а другата половина ще бъдат от страните членки на Алианса.

За този координационен център не са нужни законови промени или решения на Народното събрание, каза още министърът, като се позова на решение на Конституционния съд, според което самото членство на страната ни в НАТО предполага, че на наша територия могат да се извършват съвместни дейности и учения с другите страни-членки.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна