Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврогрупата ще проведе извънредна среща на 11-и февруари, за да обсъди ситуацията с Гърция

Финансовите министри на еврозоната ще проведат извънредна среща в сряда (11-и февруари) на която да обсъдят как да процедират с финансовата подкрепа за Гърция, посочи в свой пост в Тиутър шефът на Еврогрупата Йерун Дейселблум.

На това извънредно заседание ще бъде обсъден очертания от новото гръцко правителство план за преструктуриране на дълга на Гърция и за предоговаряне на спасителната финансова програма на международните кредитори, която изтича на 28-и февруари.

Дискусиите в Еврогрупата вероятно ще бъдат доста трудни, с оглед открия сблъсък между гръцкия финансов министър Янис Варуфакис и неговия германски колега Волфганг Шойбле при тяхната вчерашна среща в Берлин. Двамата финансови министри дори не успяха дори да се разберат, че не са се разбрали.

Шойбле сподели своя респект към избора, направен от гръцките гласоподаватели, но подчерта, че е от първостепенно значение новото правителство в Атина да се придържа към споразуменията, постигнати с мисията на Тройката (ЕК, ЕЦБ и МВФ).

От своя страна Варуфакис посочи за пореден път, че новото гръцко правителство няма да преговаря с Тройката и не желае удължаване на срока на настоящата спасителна програма, изтичаща на 28-и февруари. Той отново настоя за краткосрочно мостово финансиране в рамките на три месеца, което да даде време на гръцкото правителство да представи своята програма и да проведе успешни преговори със своите европейски партньори.

Срещата на Еврогрупата ще се проведе на 11-и февруари в Брюксел (от 19:30 ч.) само ден преди предстоящата в четвъртък (12-ти февруари) среща на лидерите на ЕС.

Междувременно говорител на германското финансово министерство заяви, че новото гръцко правителство трябва да представи своята стратегия пред Еврогрупата относно това, как Атина желае да се реши проблемът с дълга.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени