Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Азербайджан се обяви за засилване на координацията между участниците по проекта Южен газов коридор

Снимка: БГНЕС

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев се обяви за засилване на координацията между всички участници по проекта Южен газов коридор, сред които е и България. На кръгла маса за диверсификацията в областта на енергетиката, в рамките на конференцията за сигурността в Мюнхен, Алиев поиска по-бързо придвижване на проекта от европейските страни и по-малко бюрократични спънки. 

Президентът на Азербайджан каза, че се планира към проекта да бъдат привлечени и Черна гора и Хърватия. Илхам Алиев обяви, че страната му има много газ и през територията на Румъния, Унгария и Австрия може да доставя синьо гориво в сърцето на Европа. Той подчерта, че в бъдеще азербайджанският газ ще бъде единствен нов източник за европейските потребители.

Южният газов коридор трябва да достави каспийско синьо гориво за Европа. Предполага се, че газ ще започне да се подава до Европа по маршрута Грузия, Турция, Гърция и Албания до южна Италия през 2019-а година.

Днес на конференцията по сигурността в Мюнхен ще говори българският президент Росен Плевнелиев. Темата ще бъде ситуацията в Украйна.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна