Eмисия новини
от 16.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Филмът „Урок” – начало на трилогия по действителни случаи

БНР Новини
Кадър от филма „Урок”

История по действителен случай вдъхнови режисьорския тандем на Кристина Грозева и Петър Вълчанов да създаде филма „Урок”. Дебютната им пълнометражна игрална лента покори със своите послания публиката на редица фестивали. Премиерата на „Урок” бе в Торонто. Там филмът бе харесан от дистрибуторска компания и купен за разпространение в Канада и САЩ. Към края на септември дойде и новината, че на друг престижен фестивал – в Сан Себастиан, Испания, филмът е получил Голямата награда за пълнометражен дебют. Доколко българска и доколко универсална е историята, разказана в него?

„Може да се каже, че е универсална, защото наистина това, което се случва с основната героиня на филма, е нещо, което може да се случи на всекиго – казва за Радио България Петър Вълчанов. – Преди няколко години с Кристина попаднахме на едно вестникарско заглавие – „Учителка обра банка”. И в това изречение ние видяхме цялата драматургия на филма. Това ни вдъхнови и провокира нашето въображение да напишем сценарий и да заснемем филма. А този абсурд, този предел, до който обществото ни е стигнало, доведе до много размисли, повдигна много въпроси. И, търсейки отговорите им, ние всъщност написахме сценария и създадохме филма.”

Според Петър Вълчанов случаят с учителката, обрала банка поради безпаричие, даже не е аларма, а крещящ сигнал за това докъде сме стигнали.

„Навсякъде по света хората чувстват близък този филм, защото финансовата криза в момента е повсеместна. В основата й обаче е духовната криза, в която живеем. Разбира се, в България ние сме в криза още от промените, дори отпреди това – казва режисьорът. – От друга страна, това е историята на една жена, която отстоява до последно своите принципи и се бори за тях, но в един момент става тяхна жертва, което придава много човешки характер на филма.”

След Сан Себастиан лентата получи награди от фестивалите в Токио, Солун, Варшава, Анже /Франция/, Куенка /Еквадор/, Киев. И още: отличията на Гилдия „Критика” и на акредитираните журналисти на фестивала „Златна роза” във Варна. Съвсем наскоро към колекцията се прибави и приз на името на Ингмар Бергман за най-добър дебют от престижния фестивал в Гьотеборг. Така „Урок” се нарежда сред най-успешните родни заглавия от последните две десетилетия. Всъщност, той е първият филм от трилогия, в която всяка история е вдъхновена от вестникарско заглавие. И трите сюжета са съвременни, част от действителността, в която живеем. Каква ще бъде по-нататъшната съдба на „Урок”?

„Това е интересното, че на доста места е откупен... – отбелязва Петър Вълчанов. – Как да го кажа, тъжното е, че в съседните балкански страни вече дистрибуторите отдавна се обадиха, осъществиха контакт, за да разпространяват филма. Докато тук в нашата родна България от нашите дистрибутори до този момент нито един не се е обадил лично, за да прояви интерес, да разговаряме, което е жалко.”

Създателите на „Урок” са благодарни за подкрепата на София Филм Фест. Както и на програмата София мийтингс – пазар за копродукции, кой­то показва нови проекти на млади европейски кинотворци и най-новите филми от Балканския регион пред представители на европейски фестивали, търговски агенти и дистрибутори. „Много сме щастливи, че българската премиера на филма ще бъде в рамките на София Филм Фест и софийската публика ще може да го види. И дано тя го посрещне така, както до този момент го е посрещала публиката от цял свят” – пожелава си режисьорът.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Лукас Кампара Диниз и Виви Василева

„На белия град класиката му отива“

публикувано на 30.07.20 в 13:50
Будител на годината 2020

Най-четени