Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МТСП предлага непълнолетните майки да получават детските си добавки в натура

Снимка: БГНЕС

МТСП предлага непълнолетните майки да получават детските си добавки в натура, а техните родители – в случая баби и дядовци, да бъдат лишавани от помощи. Предлага се още месечните детски добавки да не зависят от поредността на детето, а от броя деца в семейството. Най-голяма помощ ще вземат семейства с 3 деца. От помощи ще бъдат лишавани и родители, които изоставят децата си, майките-студентки ще получават половината от помощта, когато родят, и останалата част – при записване на следващ семестър. Предвидената обща сума за тях е 2880 лева.

Според вицепремиера Ивайло Калфин, изготвените промени в Закона за семейните помощи за деца се правят, за да се стимулира отговорното родителство. Над 5000 са непълнолетните, родили преди 18-ата си година, за които и техните родители получават детски от държавата. След промените бабата и дядото на бебето ще спрат да получават детски, а младата майка ще взема помощи в натура, но ако продължи да посещава училище, ще има и парична помощ, поясни Калфин:

Смятам да предложа тези непълнолетни майки, които посещават училища и завършват успешно учебните години, да получават една годишна сума, която е сравнима със сумата за детски дoбавки, които се вземат от бабата и дядото.

Помощи в натура ще се дават и там, където няма съдействие от родителите на органите по закрила или когато детето не е редовно ваксинирано. Само за нуждите на този закон ще се въведе понятието "Общо съжителство без брак". Целта е при отпускането на детските добавки да се вземат предвид доходите на двамата родители, които живеят заедно.

Съжителството ще се доказва с обща адресна регистрация.

Концептуално се променя и принципът за подпомагане на брой дете. За да са равнопоставени децата, ще се подпомага семейство с брой деца, а не всяко, което ще носи след себе си определена сума:

В момента семейство с три деца получава 120 лева, а с едно дете – 35 лв., а с две – 85 лева. Така че при всички случаи ще търсим завишаване на сумата за трето дете.

В Закона се залагат и санкции. При системно отсъствие от училище детските добавки ще се спират за период от една година.

Част от промените ще влязат в сила от средата на годината. От догодина би трябвали подоходният критерий за получаване на помощи на човек от домакинството да се обвърже с размера на минималната заплата.

Репортажа на Цветелина Стоянова, излъчен в предаването "12+3", можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна