Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румънската част на Дунав мост ще бъде ремонтирана с 30 млн. евро, българската част е в крайната си фаза на амортизация

Снимка: БГНЕС

Румънската част на Дунав мост ще бъде ремонтирана с 30 милиона евро, отпуснати от тамошното Министерство на транспорта, а състоянието на съоръжението от българска страна е в крайната си фаза на амортизация. Това алармира областният управител на Русе Стефко Бурджиев по време на среща с народните представители от региона.

Защо да не направим и ние една такава инвестиция, за да решим въпроса с моста, защото той е в крайната си фаза на амортизация. Той е съоръжение, на което чествахме 60 години. Той е на предела на тези възможности, които е имал и ако не се предприемат мерки затова да бъде ремонтиран от българска страна, все едно, че нищо не сме направили.

Областният управител вече е уведомил и министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова. Според специалисти такъв ремонт е наложителен и заради безспорния факт, че по време на строежа съоръжението е било проектирано за далеч по-малко натоварване.

От рехабилитация се нуждаят още Дъговият мост на изхода от Русе към София, мостът над река Бели Лом при село Писанец и Сарайският мост, който отвежда движението към Западна промишлена зона, както и мостът над река Черни Лом край село Кацелово.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна