Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Бургаския окръжен съд започва процесът за пожара в Созопол от 2012 година, при който загинаха трима души

Процесът за пожара в Созопол от 2012 година, при който загинаха трима души, започва днес в бургаския окръжен съд. Обвиняем е 52-годишният Павел Господинов.

Павел Господинов, по прякор Харакирито, е обвинен в това, че на 15 ноември 2012 година умишлено е запалил къща-паметник на културата в стария Созопол. В пожара загинаха жена на 52 години и родителите й. Причината за палежа е неплатен наем, който пострадалото семейство дължало на подпалвача съсед. Господинов страда от тежко чернодробно заболяване и това беше причината на два пъти да бъде отлаган стартът на процеса. Защитникът му, адвокат Иван Киселичков, обясни, че няма причина делото да мине по съкратеното съдебно следствие:

Към момента иска да докаже невинността си, след като се стабилизира здравословно. Това са му последните желания, които съм коментирал с него. В момента това, което е направено, е достатъчно. Ще видим съдията какво ще каже. Но при всички положения ще се явим в съдебната зала и каквото се получи.

Според обвинението пожарът е умишлено причинен, а смъртта на хората е резултат от него, без Господинов да е целял това. Ако бъде признат за виновен, той може да получи активна присъда до 15 години.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна