Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава отстраняването на щетите от бедствието във Вършец и околните села

Снимка: Велина Махлебашиева

Продължава отстраняването на щетите от бедствието във Вършец и околните села преди повече от седмица, когато ураганен вятър със скорост над 100 километра в час изкорени вековни дървета и нанесе сериозни повреди на десетки къщи в общината. 

Най-големи поражения има в Боровия парк и в Слънчевата градина в курортния град. Там щетите са невъзстановими, каза кметът Иван Лазаров. Местната администрация търси начин да помогне с парични суми и материали на пострадалите, които нямат средства да възстановят имотите си, обявена е и дарителска кампания:

10-12 са най-засегнатите къщи на граждани. На първо време ще се опитаме да ги подпомогнем със средства от общинския бюджет и с материали. Около шест хиляди лева сме заделили за подпомагане, плюс дървен материал за къщите, на които е нарушена конструкцията на покривите. 

Дървеният материал се добива от падналите стотици ели и борове. Пълният размер на щетите ще бъде изяснен до десетина дни. В общината почти няма незасегнати къщи и имоти, каза още Иван Лазаров.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени