Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК има ниски очаквания относно постигането на споразумение с Гърция през тази седмица

Европейската комисия (ЕК) обяви, че има ниски очаквания, че утрешната среща на Еврогрупата (финансовите министри от еврозоната) и срещата на лидерите на Европейския съюз в четвъртък ще доведат до постигане на окончателно споразумение с властите в Гърция по отношение на тяхното настояване за преструктуриране на гръцкия дълг. 

Предприемат се следващи стъпки, но на този етап ние имаме ниски очаквания, че може да бъде постигнато каквото и да окончателно споразумение на утрешната среща на Еврогрупата или на Европейския съвет в четвъртък, заяви на пресконференция говорител на ЕК.

Той допълни:

Разбира се, че вървят много интензивни контакти между президента на ЕК, гръцкия премиер Ципрас и всички останали участници от еврозоната. Но на този етап всички тези контакти все още не са много плодотворни.

Според него на този етап президентът на комисията Жан-Клод Юнкер няма конкретен план за Гърция. Единственият план, върху който работим, е да запази Гърция в еврото

Междувременно се заговори, че Европейската комисия е готова с компромисни предложения, за да бъде постигнато споразумение с новото гръцко правителство.

Според неназовани европейски източници на агенция Market News International (MNI), ЕК ще предложи шестмесечен период, в който Гърция да обсъди с международните си кредитори всички нерешени въпроси, бъдещето на спасителната програма, както и реогранизация на досегашната мисия на "Тройката" (инспекторите от ЕК, ЕЦБ и МВФ).

Комисията също така е склонна в новото споразумение с Гърция да бъде заложен "първичен" бюджетен излишък (бюджетен баланс, изключващ разходите за обслужване на дълга) между 1,5% и 2,0% от БВП, като това би било под досегашното изискване на "Тройката" за излишък в размер на 3% от БВП и малко над настояванията на гръцките власти за "първичен" излишък от 1,49%.

Според MNI, това ще бъде основа за предстоящата утре дискусия в Еврогрупата, като в същото време се посочва, че ако бъде постигнато предварително споразумение, ЕЦБ ще започне отново да приема гръцките държавни облигации като обезпечение при предоставянето на ликвидност на гръцките търговски банки.

В отговор на информацията на агенция MNI, говорителка на Европейската комисия обаче заяви: Нямаме отправено официално предложение към Гърция за намиране на решение на проблема с дълга, но разговорите са интензивни. Тя допълни, че се очаква до края на деня да бъде проведен телефонен разговор между Жан-Клод Юнкер и Алексис Цирпас по молба на гръцкия премиер.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна