Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът връчи висши държавни отличия на началника на ВМА, пожарникари и доброволци

Президентът Росен Плевнелиев връчи висши държавни отличия на началника на Военномедицинска академия, на пожарникари и доброволци.

Орден „За гражданска заслуга“ получиха доброволците Владислав Димитров и Мирослав Маринов, които евакуираха над 300 души при бедствието в град Мизия миналата година. Президентът връчи отличието на церемония в Гербовата зала:

2014-година бе рекордна по бедствия и аварии в най-новата ни история, но тя бе и рекордна по мъжество, по отдаденост на тези, които спасяват човешки животи. Ще запомним приноса на доброволците Владислав Димитров и Мирослав Маринов, които се включиха в изграждането и укрепването на диги и успяха да извършат евакуацията на над 300 души, като по този начин вероятно предотвратиха далеч по-непоправими последици.

Отличия получиха и пожарникарите, участвали в евакуацията на бедстващите в Мизия - Васил Петров, Иван Иванов, Петко Вишев, Драгомир Гайдев и Пламен Пенев:

Само обединени като нация бихме могли да се справим с последиците от тези бедствия.

Началникът на ВМА, бригаден генерал проф. Николай Петров получи орден "Стара планина" първа степен с мечове:

Приятно е човек да бъде забелязан, структурата да бъде наградена, призната, но това от една страна означава една тежка и смазваща отговорност от тук нататък за нас, и на второ място означава една подкрепа от Ваша страна и от органите на държавното управление към тази структура, защото и тя, както много такива в страната, изпитва затруднение в момента.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна