Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кунева поиска ЕС да не обвързва Шенген с мониторинга върху правосъдието и вътрешните работи

Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът по европейската политика Меглена Кунева днес отново призова страните от Шенген да приемат България и Румъния - като стъпка за укрепване на шенгенското пространство. По време на проведения в Брюксел Съвет по общи въпроси, Кунева поиска този въпрос да не се обвързва с мониторинга върху правосъдието и вътрешните работи, защото това е непродуктивно в условия на борба с тероризма:

За мен това е крайно политически контрапродуктивно. Не може да се излага на опасност една страна като България и Румъния бих казала, с толкова голяма външна граница с неспокойни райони от света, като механизъм за натиск да си изпълним ангажиментите по правосъдие и вътрешен ред. Това не мога да обясня на българските граждани, които са в правото си да настояват да имаме всички шансове да бъдем по-сигурна държава. Не може Шенген да бъде средство за натиск в момент, в който ние се борим с тероризма.  

Меглена Кунева очаква на предстоящата в четвъртък среща на върха, този въпрос отново да бъде обсъден, наред с възможностите, които предлага страната ни за борба с трафика на оръжие в Балканския регион. Мерките срещу тероризма ще са водеща тема на тази среща. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна