Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дипломатически опит в Минск за решаване на конфликта в Украйна

| обновено на 11.02.15 в 13:45
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Президентът на Украйна Петро Порошенко отпътува за Минск, където се очаква да се проведе четиристранната среща на високо равнище за решаване на украинската криза. Порошенко заяви, че страната му и Европейският съюз ще говорят с "един глас" на днешните преговори. Той каза това на заседание на правителството в Киев, преди да отпътува за срещата в беларуската столица. Украиннският президент предупреди, че е готов да въведе военно положение в страната, ако не бъде намерено мирно решение на конфликта с проруските сепаратисти.

За Минск заминават също руският президент Владимир Путин и външният министър Сергей Лавров, френският държавен глава Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел, за да намерят дипломатическо решение на проблема.

Лавров заяви, че всяко споразумение за конфликта в Украйна трябва да защитава правата на всички граждани, които живеят в Украйна.

Преговорите в Минск предлагат "лъч надежда, нищо повече", подчерта говорителят на германския канцлер Ангела Меркел.

Не е сигурно, че ще бъде постигнат резултат, но въпреки цялата несигурност, струва си да се опита в интерес на страдащите хора в Източна Украйна, каза още Щефан Сайберт.

Франсоа Оланд и Ангела Меркел ще отидат в Минск, "за да направят каквото могат до последния възможен момент", обяви по-рано Елисейският дворец. В телефонен разговор тази сутрин двамата са направили "бърз преглед на ситуацията".

Френският външен министър Лоран Фабиюс заяви, че срещата в Минск вероятно ще се състои по план, въпреки множеството нерешени проблеми:

Наистина има опасност от война на три часа път със самолет от Париж.


Предпазливо се изказа и германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, според когото самото провеждане на срещата не гарантира нейния успех:
 
Всички участници трябва да са наясно, че имаме шанса да направим първата важна крачка, за да накараме оръжията да замлъкнат.

Според руски дипломатически източник, вероятността да бъде постигнато споразумение в Минск е 70 на сто. Американският президент Барак Обама е разговарял по телефона с руския си колега и го е приканил да се съгласи на мирно споразумение.

В съобщението на Белия дом се казва:

Ако Русия продължи своите агресивни действия в Украйна, включително да изпраща войници, оръжия и да финансира сепаратистите, щетите за Русия ще се увеличат.

Вчера украинският президент Петро Порошенко обвини сепаратистите в източната част на страната му в престъпления срещу човечеството. Президентът посети ранените при вчерашния обстрел на град Краматорск, при който, по данни на Киев, са загинали 15 души.

Става дума за военни престъпления  - атака срещу цивилни в населено място, което е на 50 км от линията на бойните действия, и в което няма военни обекти. Това е недопустимо и за да бъдат наказани тези престъпления, ние настояваме за незабавно и безусловно примирие, затваряне на границата и изтегляне на чуждите войски от украинска територия, заяви Порошенко.

От снощи в Минск заседава контактната група, която има за цел да подготви лидерската среща.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна