Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Гечев предупреди за опасностите от поемането на нов външен дълг от 8 млрд. евро

Снимка: БГНЕС

БСП предупреди, че управляващите предлагат на Народното събрание да ратифицира Договорите на правителството с чуждите банки за поемането на нов външен дълг от 8 милиарда евро за следващите две години.

Депутатът Румен Гечев определи като скандал, че предложението е внесено часове преди обсъждането му днес на извънредно заседание на бюджетната комисия. Гечев коментира, че така управляващите искат да си осигурят финансово спокойствие до 2017-а година:

Нека да знаят българските граждани, че става дума за около 10 000 лева на всяко живородено дете в България, които ще трябва да плаща през следващите десетилетия. Това е абсолютно неприемливо - по такъв начин да се подхвърля на парламента 16 милиарда лева нов дълг. Ние сме категорично против това решение, защото натоварването на българската икономика с такъв дълг показва, че ние влизаме в опасната зона директно на 60-те процента от брутния вътрешен продукт. Освен това в последните дни излизат наяве скандални факти около банката  HSBC. Удивителното е, че в проектодоговора, който се предлага за ратификация в парламента, един от агентите по договора е именно банка HSBC.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна