Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преговорите в Минск за уреждане на обстановката в Украйна продължават

| обновено на 12.02.15 в 11:00
Снимка: БГНЕС

Лидерите от „нормандската четворка“ подновиха преговорите в Минск за уреждане на украинската криза, прекъснати за кратко тази сутрин, съобщи "Интерфакс".

По време на кратката пауза украинският президент Петро Порошенко заяви, че засега няма никакви добри новини. След 14-часови преговори Порошенко каза още, че руският му колега Владимир Путин е поставил неприемливи условия.

Украйна не приема руските условия по демаркационната линия, която разделя сепаратистките и украинските сили, съобщи агенция Новости като цитира източник от преговорите в Минск. Друг спорен въпрос остава бъдещият статут на двете сепаратистки области. 

Украински дипломат, цитиран от УНИАН, твърди, че Москва се опитва да „търгува“ с град Дебалцево, който все още е под контрола на украинските войски заедно с преките пътища между сепаратистките столици Донецк и Луганск. Именно отказът на Киев да оттегли силите си от Дебалцево е причината за отказа на бунтовническите лидери Игор Плотницки и Александър Захарченко да подпишат тази сутрин споразумение за примирие, твърди източник на Ройтерс.

По-рано руската информационна агенция "Новости" съобщи, че преговорите между лидерите на Русия, Украйна, Германия и Франция за уреждане на конфликта в Донбас са приключили. Според източник на агенцията Владимир Путин, Петро Порошенко, Ангела Меркел и Франсоа Оланд е трябвало да подпишат 10-точков план, който трябва да доведе до прекратяване на бойните действия в рамките на следващите 48 часа.

Петро Порошенко, Владимир Путин, Ангела Меркел и Франсоа Оланд са под натиск от събитията в района на бойните действия, които отнеха живота на най-малко петдесет души само през вчерашния ден. Общият брой на загиналите от миналия април, по официална статистика, надвишава 5 хиляди и 300, а десетки хиляди са принудени да живеят в бомбоубежища.

Източник на Франс прес коментира, че основният препъникамък пред примирието е нежеланието на украинските власти да признаят бунтовническия контрол върху територия от над 500 квадратни километра, завзета през последния месец. Друг ключов въпрос - контролът върху 400-километровата граница на Русия със самопровъзгласилите се републики в Донецк и Луганск, откъдето, според Киев, сепаратистите получават редовно военна помощ.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени