Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел: Постигнатото в Минск е лъч надежда

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Постигнатото в Минск е лъч надежда. Не е всичко, към което се стремим, но все пак имаме надежда. Така коментира германският канцлер Ангела Меркел приключилите преговори за прекратяване на кризата в Украйна. Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер пък бе по-критичен. Според него всички са се надявали на по-голям пробив.

Аз не си правя илюзии. Ние не си правим илюзии. Трябва да постигнем още много, много работа ни предстои. Но има реален шанс нещата да се подобрят, заяви германският канцлер Ангела Меркел след края на срещата в нормандски формат – Германия, Франция, Украйна и Русия в Минск. Тя призна, че не са постигнали всичко на тези преговори, но има надежда за Украйна и за цяла Европа.

По-критичен бе германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер. Той призна,че преговарящите са се надявали на повече:

Но имаме и конкретни постижения, които тепърва трябва да се превърнат във факти. Договорени са ясни срокове за прилагането на споразумението в Минск. Граничен контрол, размяна на затворници, избори, заяви той. Можеше да се постигне и още, но засега това е компромисът, с който успяха да се съгласят президентите на Украйна и Русия, заяви той.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна