Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От днес крайбрежният град Лимасол е карнавалната столица на Кипър

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От днес крайбрежният град Лимасол е карнавалната столица на Кипър. В продължение на 10 дни, до началото на Великите пости, островът е под знака на празнични събития, веселие и забавление.

 Най-големият карнавал в Кипър започва по традиция в последния четвъртък преди Великия пост, когато може да се яде месо, който кипърци празнуват днес масово със скари на открито и цвъртящо месо.

Знак за началото на 10-дневната празнична програма дава тържественото влизане на Краля на карнавала тази вечер в Лимасол, който преминава на колесница, съпровождан от свитата си от музиканти, оркестри, мажоретки, кмета и членове на Общинския съвет на Лимасол. Следващите дни са изпълнени с много музика, танци, балове, концерти с карнавални песни, изпълнявани от деца и възрастни, конкурси за карнавални костюми и маски, изложби. Специално карнавално рали са подготвили клубът по колоездене и клубът на ретро коли в града.

Крайбрежният булевард ще бъде център на детския карнавален парад тази неделя. Кулминация на фиестата ще постави на 22 февруари Големият карнавален парад, в който ще дефилират 120 карнавални платформи и над 15 000 участници в шествието. Празникът ще завърши същата вечер с Големия карнавален бал.

Карнавали ще има и в столицата Никозия и в другите градове на острова.

В трудните икономически и социални условия в страната празненствата ще създадат настроение на оптимизъм, за превъзмогване на кризата, смятат техните организатори.  


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени