Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алексис Ципрас: Мястото на Гърция е в еврозоната

| обновено на 13.02.15 в 12:59
В Атина очакват до дни финансовите министри от еврозоната да подкрепят искането на новото правителство за промени в икономическата програма. Премиерът Алексис Ципрас заяви пред европейските лидери, че мястото на Гърция е в еврозоната и правителството му не търси конфронтация с Европа. Кризисните преговори в Брюксел отмениха днешния вот за избор на държавен глава.

Гърция очаква на следващата среща на финансовите министри да се постигне исканото споразумение за промяна в програмата по икономическите мерки. На пресконференция след приключване на срещата на върха на лидерите на страните от Европейския съюз, гръцкият премиер не постави под съмнение оставането на страната в еврозоната:

Преди срещата беше създадено грешно впечатление, че Гърция е сама срещу всички. Срещата показа, че Гърция не е сама в Европа. Част от лидерите ни подкрепиха. Настояха да се прояви разбиране за нашата позиция и това е изключителен напредък.


Ципрас подчерта също, че при несъгласие с някои принципи в Евросъюза, то Атина е задължена да ги спазва.

Финансовият министър Варуфакис също изрази оптимизъм, че в следващите дни Еврогрупата ще постигне споразумение, приемайки голяма част от гръцките предложения.

Премиерът Ципрас приветства споразумението за решаване на украинската криза: Споразумението в Минск е изключително важно, защото дава надежда за възстановяване на мира между силите в Украйна.

Критичните преговори в Брюксел отмениха и предвидената за днес процедура по избор на президент. Все още СИРИЗА не е предложила кандидат за държавен глава. Това ще стане в следващите дни, а изборът ще се проведе идната седмица.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени