Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колинда Грабар-Китарович полага клетва на открито

Колинда Грабар - Китарович
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Колинда Грабар-Китарович ще положи клетка и ще встъпи официално в длъжност като президент на Хърватия на церемония, на която ще присъстват представители на 88 държави. Тържествената церемония ще се състои на открито на площад "Свети Марко" в центъра на Загреб. 

На събитието ще присъстват президентите на Черна гора, Албания, Македония, Унгария, Словакия, Словения, Косово и Босна и Херцеговина. В Загреб пристига и сръбският премиер Александар Вучич въпреки сложните отношения между двете страни.

Украинският президент Петро Порошенко се отказа от пътуването за церемонията заради сложната обстановка по спазването на примирието в Източна Украйна.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева също ще присъства церемонията. По-късно тя ще разговаря с президента Грабар-Китарович и с председателя на хърватския Сабор Йосип Леко.

46-годишната Колинда Грабар-Китарович е първата жена президент в историята на Хърватия. Тя победи Иво Йосипович с минималната разлика от 1,5% или 32 500 гласа. Предизборната й кампания премина под наслов "За по-добра Хърватия". Тя остро критикуваше икономическата политика на правителството и действащия президент, когото обвини в липсата на инициативност за съживяване на икономиката.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна