Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Лондон Борис Джонсън смята да се откаже от американското си гражданство

Кметът на Лондон Борис Джонсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кметът на Лондон Борис Джонсън заяви, че смята да се откаже от американското си гражданство, за да докаже „принадлежността си към Великобритания”. Борис Джонсън заяви в интервю за „Сънди таймс”, че двойното му гражданството е резултат от раждането му в Америка, и той трябва да намери начин да реши този въпрос.

Кметът на Лондон, който е роден в Ню Йорк, в миналото бе принуждаван да плаща американски данъци, защото има американско гражданство. Борис Джонсън, който току-що приключи 6-дневно посещение в Съединените щати, казва, че ще влезе в контакт с американския посланик Матю Барзън, за да бъде посъветван какви стъпки трябва да предприеме, за да се откаже от американското си гражданство.

Консервативният политик, роден в Манхатън през 1964 година, и притежател както на британски, така и на американски паспорт, изтъкна, че отказът от гражданството не е лесно решение и не е продиктувано от плащането на данъците. Като основна причина за това решение той изтъква, че винаги и изцяло е бил отдаден на британската кауза.

През януари Джонсън трябваше да плати американските си данъци, които винаги е наричал „ужасяващи”. Той трябраше да плати включително и данък печалба от продажбата на къщата му в Лондон. Американските закони изискват всички американски граждани да си плащат данъците, дори и ако живеят в чужбина.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени