Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С 14 вида са намалели животните в ловешкия зоопарк

Животните в ловешкия зоопарк са намалели с 14 вида за по-малко от две години. В момента там се отглеждат 320 екземпляра от 52 вида. Зоологическата градина се намира в лошо състояние, но предстои да бъде ремонтирана и обновена.  Изчезналите видове са предимно от рода на птиците, съобщи д-р Ивайло Станков, който от една седмица е директор на зоопарка в Ловеч. Той допълни, че това се дължи на заболявания, а сред изчезналите видове са  и някои породи папагали и зайци, пъдпъдъци и гургулици, лама и щраус.

Д-р Станков посочи, че предстои промяна в организацията на робота в зоопарка, свързана най-вече с грижите за животните. Най-наложително е да се осигури течаща вода в долната му част, да се осигури по-добро и по-икономично отопление в  помещенията на екзотичните животни, да се ремонтират клетките на хищниците и да се почисти цялата зоологическа градина. На този етап на обитателите й се осигурява необходимата храна.

Според новия директор на зоопарка, предстои подобряване на условията и за посетителите, като в скоро време зоопарка ще предоставя интернет и други удобства. Той е получил и предложение от хора от страната, които вече са посещавали ловешката зоологическа градина, да помогнат с труд за почистването й и подобряване на условията в нея. 

От община Ловеч,  чиято собственост е, ще разработят проект за цялостното обновяване на зоопарка. В момента той е с изтекъл лиценз и чака да получи нов. Това най-вероятно ще стане след извършване на планираните ремонтни дейности. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени