Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

50 хиляди декара гора в Северозападна България е съсипана от ледолом

50 хиляди декара гора в Северозападна България е съсипана от ледолом. Това съобщиха за "Хоризонт" от Северозападното държавно предприятие, което стопанисва горския фонд в региона. Според прогнозите около триста хиляди кубически метра ще бъде общият обем на падналите дървета.

Засегнатите площи с бук, дъб и ела са на територията на седем горски стопанства в Северозападна България. Това са Враца, Берковица, Чипровци, Чупрене, Говежда, Белоградчик и Видин.

Причина за падналите дървета е така нареченият ледолом, пояснява Цветко Цветков, директор на Северозападното държавно предприятие, което стопанисва горския фонд в региона:

При много големите студове получава се обледяване на клонките и те увеличават обема си. След това, падайки върху по-голям обем мокрия сняг, натискът е много голям и самите дървета не могат да издържат и затова се чупят, затова се изкореняват.

Огледът в по-малко от половината засегнати гори показва, че общият обем на падналите дървета е около 150 000 кубически метра. Прогнозата е, че след пълната оценка на щетите този обем ще нарасне двойно.

Правим всичко възможно с подобряване на времето да започнем работа само в такива насаждения. Първо трябва да се усвои тая дървесина, да не се похабява, и след това трябва да помислим в следващите една-две години за възобновяване на пострадалите гори, обясни Цветко Цветков.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна