Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов намекна за оставка, ако парламентът не одобри заема за 16 млрд. лева

| обновено на 18.02.15 в 14:56
Снимка: БГНЕС

Министър-председателят Бойко Борисов намекна за оставка, ако парламентът не приеме предложението за нов външен заем от 16 милиарда лева:

Да видим, ако не приемат дълга... Ако не го приемат, 6 милиарда до края на годината, ако ми покажат откъде да ги вземем, понеже аз не знам, ще предоставим на други тази възможност и то още днес. Така че популизмът има измерения до едно време. От там нататък са плащания.

Радан Кънев заяви, че Реформаторският блок ще осигури подкрепа за заема: 

Най-същественото в тази ситуация и в този дебат е да се каже, че в продължение на цяла седмица слушаме една натрапчива лъжа. Слушаме я до степен, че има опасност тя да стане истина, което не би било добре. Няма нов дълг и не гласуваме нов дълг. Не обсъждаме нов дълг. Нов дълг можем да обсъждаме, когато обсъждаме бюджета за 2016-а година или бюджета за 2017-а година или когато, както през 2013-а година, гласуваме актуализация с нов дълг. В момента финансовият министър ни предлага един добър финансов инструмент за управление на държания дълг, който със завиден успех Полша използва повече от 5 години, а Румъния от 4 години.

Йордан Цонев от ДПС репликира на Кънев, като му припомни, че политиката им не е толкова точна: 

Този бюджет и този дълг залага огромна кражба от джоба на българския данъкоплатец. Да, чухте този господин да говори за кражба сега, когато става въпрос за 16 млрд. лева. Не говори, защото е в управлението, защото демагогстват, защото трябва да се извинят. Ако сега са прави, ако върнем дебата в неговата бюджетна и фискална плоскост, че трябва управление на дълга, че онзи дълг от 1 млрд. се взе за връщане на стар дълг от 800 млн. от февруари месец и ние го обяснявахме, а те организираха тук платформа, където мастити икономисти и г-н Кънев се изказваха, че това било грабеж. 1 млрд. дълг било грабеж от джоба на българския народ, а сега 16 млрд. не са грабеж, защото г-н Кънев е в управлението.

БСП също заявиха, че няма да дадат подкрепата си за договора, а Румен Гечев намери аргументите на финансовото министерство за неубедителни: 

Натъкваме се на един изключителен прецедент зад гърба на парламента, зад гърба на правителството се подписва споразумение в нарушение на Конституцията и закона. Като прегледахме данните, които се предлагат в новия вариант на правителството за външен заем от 16 млрд. и прогнозата, направена в бюджета преди месец и половина – разликата в числата е около 5 млрд. лева. Какви са причините за няколко седмици прогнозата да бъде толкова песимистична? Къде са реформите на кабинета и обещанията, че ще се повиши събираемостта на данъците, къде са допълнителните приходи в бюджета от заложените прогнози за икономически растеж? Най-страшното е, че тези пари не отиват за инвестиции в българската икономика. Някой иска да се представи добре на предстоящите местни и президентски избори.

За дебатите по заема в Народното събрание пристигна министърът на финансите Владислав Горанов. Той се срещна с парламентарните групи на АБВ, Патриотичния фронт и Реформаторския блок и коментира, че тази среща е закъсняла, а комуникацията между финансовото министерство и Народното събрание се е загубила.

Изобщо не става дума за условия. Става дума за едно закъсняло общуване между Министерството на финансите и мнозинството в парламента. Когато е закъсняло, естествено се пораждат подобни напрежения и очакване на сензация, коментира лидерът на Реформаторския блок Радан Кънев.

За нарушена комуникация потвърдиха и от Патриотичния фронт, откъдето смятат, че толкова сериозен въпрос не може да се решава по този начин.

От "Атака" поискаха пряко излъчване по националното радио и националната телевизия на дебатите. Николай Александров посочи:

Предлагам за прегласуване, защото в противен случай нищо чудно обществото тук да си помисли, че някоя партия се е разбрала при тези совалки, които се правеха между парламентарните групи, и е обърнала вота си. Ако искате от тук насетне навънка постоянно да се чува и да се звучи как ни загробвате и как всички новородени ще плащат по десет хиляди, крийте се.

От БСП обясниха, че премиерът трябва да бъде в залата, затова на няколко пъти поискаха отлагане на дебатите. Предложенията бяха отхвърлени. Красимир Янков от БСП:

След като става въпрос за осигуряване на ресурс за харчене, нека да бъде тук, в залата, за да обясни за какво точно ще бъдат харчени парите.


Споровете по горещата тема започнаха още в началото на работния ден на депутатите, когато те решаваха дали точката за вземане на нов заем от 16 милиарда лева изобщо да бъде включена в дневния ред. Споровете бяха резултат от процедурните хватки, които БСП вкара в употреба. Социалистите поискаха отпадане на точката от дневния ред за тази седмица с мотив, че гласуването в ресорната комисия не е било легитимно заради променения в протокола резултат. Залата отхвърли предложението точката да отпадне.

Дебатите ще продължат и утре.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна