Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС настоя за прекратяване на огъня в Дебалцево и достъп за мисията на ОССЕ

| обновено на 18.02.15 в 14:49
Федерика Могерини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз (ЕС) остава в готовност да предприеме подобаващи действия, ако сраженията в Украйна продължат, обяви в специално изявление върховният представител на Съюза за външната политика Федерика Могерини. Тя определя действията на подкрепяните от Русия сепаратисти в Дебалцево като явно нарушение на договореностите за прекратяване на огъня. Могерини подчерта, че сепаратистите трябва да спрат всякакви военни действия.

Русия и сепаратистите трябва незабавно и напълно да приложат споразуменията от Минск, в съответствие с вчерашната резолюция на Съвета за сигурност на ООН, като започнат със спазване на прекратяването на огъня и изтегляне на тежкото въоръжение.

Европейският съюз призовава и за незабавен достъп на мисията наблюдатели от ОССЕ във и около Дебалцево. За всички, които искат да напуснат района, трябва да бъде осигурено безопасно изтегляне, гласи още изявлението на европейския първи дипломат по повод последните събития.

НАТО призова Русия да изтегли всички свои сили от Източна Украйна и да прекрати подкрепата си за сепаратистите. Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг призова Москва да зачита Минските договорености.

Според Франция примирието, договорено за Донбас, не е мъртво. Говорител на френското правителство подчерта, че Париж ще направи всичко възможно, за да поддържа споразумението от Минск в сила.

Германия осъди бунтовническата офанзива в Дебалцево и я окачестви като тежко нарушение на Минската спогодба и заплаха за мирните усилия в района.

Лидерите от "нормандската четворка" ще обсъдят в телефонен разговор тази вечер обстановката в Украйна, заяви говорител на френския президент. Франсоа Оланд, Ангела Меркел, Владимир Путин и Петро Порошенко ще говорят най-вече за ситуацията в град Дебалцево, където продължава да не се спазва договореното в Минск прекратяване на огъня.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна