Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС планира Съюз на капиталовите пазари

Снимка: БГНЕС

До 2019-а година всичките 28 страни от Европейския съюз трябва да бъдат обхванати от общ Съюз на капиталовите пазари, на който се разчита да осигури допълнителни средства за бизнеса и да стимулира икономическия растеж.

Днес Европейската комисия прикани страните-членки да се включат в тримесечни консултации по мащабния проект, чрез който ще се мобилизират средства от небанковия сектор - така че новосъздадените предприятия да могат да разгърнат потенциала си, а по-големите дружества да разширят дейността си. 

Според комисаря по финансовите услуги и финансовата стабилност Джонатан Хил, ако по време на кризата – между 2008-а и 2013-а, в Европа имаше единен единен пазар на капитали, достъпните средства за бизнеса щяха да са с близо 90 милиарда евро повече.  

Бъдещият съюз има за цел да подобри достъпа до финансиране за всички фирми и инфраструктурни проекти, да помогне на малките и средни предприятия да набират средства със същата лекота като големите дружества; да премахне пречките пред трансграничните инвестиции и да намали разходите за набиране на капитал.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна