Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започнаха събитията за годишнината от обесването на Васил Левски

Велико Търново отбеляза 142-рата годишнина от обесването на Апостола на Свободата  с общоградско поклонение пред неговия паметник,в което участва и почетен караул от Националния военен университет "Васил Левски". На възпоменанието бяха обявени победителите в местния конкурс за стихотворение и есе на тема "Жив си, Апостоле!".

В Смолян факелно шествие ще достигне до паметника на Апостола в двора на Природо-математическата гимназия „Васил Левски“, където ще се проведе тържествена заря-проверка в памет на Дякона. В празничната програма участват 101-ви Алпийски батальон, Общинският духов оркестър и ученици от гимназията. 

Тематична вечер, посветена на 142-годишнината от смъртта на Левски, ще се проведе във Военния клуб в Бургас. Утре пред паметника на Апостола в морската градина  жители на града и представители на държавната и местната власт ще поднесат венци и цветя.

Утре в Ловеч ще се проведе традиционният поход „По стъпките на Апостола“ до Къкринското ханче, където е заловен Левски. В Драматичния театър в Ловеч ученици от основно училище „Васил Левски“  ще представят тържествената програма „Мечтаем за бъдещето, Апостоле“. Ловчанският митрополит Гавриил ще отслужи панихида за Васил Левски в храма „Успение Богородично“ в кв. „Вароша“.

Годишнината ще бъде отбелязана и в Троян, а на площад „3 март“ в Луковит ще бъде представена възстановката „Последните стъпки на Апостола“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна