Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция ще поиска удължаване на споразумението с кредиторите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гърция ще внесе утре искане за шестмесечно продължаване на финансовото ѝ споразумение с кредиторите утре, съобщава Франс прес, като цитира правителствен източник. Атина обаче прави разлика между удължаване срока на споразумението за европейските заеми, което изтича идната седмица, от придружаващото го споразумение за драстични мерки. Това е отговорът на гръцкото правителство, след като в понеделник председателят на Еврогрупата постави ултиматум на Атина до петък да отправи официално искане за продължаване на финансовата подкрепа. 

Междувременно гръцкият парламент прави нов опит да избере президент на страната. Премиерът Алексис Ципрас номинира за поста Прокопис Павлопулос, който е от лагера на основната опозиция в сегашния парламент партията "Нова демокрация". Опонент на Павлопулос е професорът по конституционно право Никос Аливизатос, но той е подкрепен само от малките фракции на ПАСОК и "Потами". 

През декември опитът да бъде избран президент на страната завърши с провал и се стигна до парламентарните избори, спечелени от крайнолявата партия СИРИЗА. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени