Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подуправител на БНБ, отговарящ за банковия надзор, може да бъде избран чак през есента

Снимка: Таня Харизанова

Нов подуправител на БНБ с ресор "Банков надзор" може да не бъди избран до есента, каза финансовият министър Владислав Горанов. Той обаче призна, че банковата общност е силно притеснена от липсата на титуляр на поста. В същото време депутатите от ГЕРБ отказват да поемат самостоятелно отговорност за подкрепа на единствената кандидатура за поста. 

Димитър Костов е единственото предложение за мястото на Цветан Гунев, който изгуби поста си заради кризата с Корпоративна търговска банка. В момента Костов ръководи управление "Банково" в БНБ. Предложението е на гуверньора Иван Искров и получи подкрепата на ГЕРБ, но не и на коалиционните партньори.

Финансовият министър Владислав Горанов коментира:

Димитър Костов е известен с това, че беше колега като финансов министър на Румен Гечев, но известен и с това, че е много добър професионалист в лично качество.

Горанов припомни, че ГЕРБ са снели доверието си от Иван Искров още преди изборите, но той е единственият, който има право по закон да предлага подуправител. Партията обаче отказва да поеме отговорността за избора, защото не вижда вина в себе си за кризата с КТБ:

Ако другите партии предложат друг, който има достатъчно професионални качества, и той бъде подкрепен от управителя Искров, вероятно би могъл да бъде внесен за гласуване в българския парламент. ГЕРБ е готов да подкрепи всяко разумно решение за ръководител на "Банковия надзор".

Мандатът на Иван Искров като управител на Централната банка изтича на 10-и октомври. Три месеца по-рано трябва да е ясно кой ще го наследи на поста. ГЕРБ са готови да изчакат до есента, за да може новият управител да предложи кой ще ръководи банковия надзор у нас.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна