Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес отбелязваме 142 години от обесването на Васил Левски

| обновено на 19.02.15 в 12:10

Днес отбелязваме 142 години от обесването на Васил Левски. По традиция центърът на всенародното поклонение е паметникът "Левски" в столицата. Както всяка година  и днес се очаква през целия ден хиляди да се поклонят на мястото, където през зимата на 1873 година е издигнато бесилото за Апостола на българската свобода. 

В столичния храм "Света София" ще бъде отслужена панихида в памет на йеродякон Игнатий Васил Левски. След края на богослужението духовниците и миряните ще се включат в шествие до паметника на Апостола. "Хоризонт" ще предаде пряко тази вечер от 18.00 официалната церемония пред паметника на Васил Левски.

На официалната церемония довечера слово ще произнесе президентът Росен Плевнелиев. Пред паметника на Апостола седмокласничката от Видин Илона Кидикова ще рецитира свое стихотворение. Тя е сред отличените в литературен конкурс за Левски, родена е на 19-и февруари и днес навършва 14 години. Стихотворението на Илона е озаглавено "Дяконът".

В Карлово годишнината ще бъде отбелязана с митинг поклонение на площад "Васил Левски". От там ще тръгне шествие до родната къща на Левски, която днес е Национален музей. В църквата "Света Богородица" беше отслужена панихида в памет на Апостола. Снощи стотици хора присъстваха на възпоменателната церемония в родния му град. През всички режими, обрати, правителства, страсти, омрази, разединения има само един, който обединява народа. Той има много имена – Левски, Дякона, Апостола, но е единствен, заяви в  словото си вицепремиерът Томислав Дончев. По думите на Дончев Левски е универсалната мяра, с която можем да мерим всичко и който иска да води народа, трябва да се научи да ходи в неговите стъпки. Той цитира и думите на Апостола от 1872 година: "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи". Можеше да бъде казано и вчера и пак щеше да бъде вярно, подчерта Томислав Дончев и допълни, че почти век и половина тази мисъл е останала повече препоръка, отколкото реалност. 142 години България равнява настоящето спрямо следите, оставени от Апостола в миналото. За гордост или за срам повечето негови цели са и наши, добави вицепремиерът.

В Ловеч отбелязването на годишнината започна с традиционния поход до Къкринското ханче, където е заловен Левски. Там в 10.30 часа бяха поднесени венци и цветя. В Драматичния театър в Ловеч, ученици от основно училище "Васил Левски" ще представят тържествената програма "Мечтаем за бъдещето, Апостоле". Ловчанският митрополит Гавриил отслужи панихида за Васил Левски в храма "Успение Богородично" в кв. "Вароша". В 12:00 часа на паметника на Апостола в Ловеч ще бъдат поднесени венци и цветя. Вечерта в Ловчанското читалище "Наука 1870 г." ще бъде прожектиран телевизионният театър "Тайната вечеря на дякона Левски". Честванията на годишнината от гибелта на Левски ще завършат с възпоменателно факелно шествие "142 години безсмъртие", организирано от патриотичната неправителствена организация "Ловчанци". То ще тръгне в 19.30 часа от Катедралния храм "Св. св. Кирил и Методий" в центъра на Ловеч и ще завърши пред паметника на Васил Левски. 

Годишнината ще бъде отбелязана и в Троян, а на площад "3 март" в Луковит ще бъде представена възстановката "Последните стъпки на Апостола".

Възпоменанието пред паметника на Васил Левски във Враца ще започне с панихида в памет на йеродякон Игнатий от викария на Врачанската митрополия епископ Киприян. Ученици от основното училище, което носи името на Васил Левски, ще представят стихове, посветени на великия българин. По традиция в края на честването паметникът ще бъде отрупан с венци и цветя на признателност. Вечерта Регионалният исторически музей във Враца организира традиционната паметна вечер за Левски.

За пета поредна година в Смолян ще се проведе регионалното състезание "Лъвски скок", в което участват възпитаници на 8-те училища с патрон "Васил Левски", съобщи Таня Марева директор на Регионалния исторически музей "Стою Шишков" в Смолян и председател на Общинския комитет "Васил Левски" Смолян:

Очакваме 70 ученика. Състезателите отговарят на строго разписан регламент, който сме нарекли "Наредба за провеждане на лъвския скок". Изненадата за тази година ще участват дечица от Обединено детско заведение "Родопчанче", група "Славейче", които ще поднесат рецитал "Нося Левски в сърцето".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна