Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Вашингтон продължава международната конференция, посветена на борбата срещу проявите на екстремизъм

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Вашингтон продължава международната конференция, посветена на борбата срещу проявите на екстремизъм. На форума присъстват делегации от над 20 страни и представители на международни организации. Нашата страна е представена от вицепремиера Меглена Кунева.

Основна цел на програмата е призив за задействане механизмите на ниво общност в уязвимите групи. Делегатите споделят опит и идеи и насочват своето внимание към подход, който предоставя възможности за усилията на общностите за спиране на радикализма в зародиш. В адреса си към гостите американският президент Барак Обама призова за разкредитиране гласовете на радикализма, включително и тези на "Ислямска държава":

Ние не трябва никога да приемаме постулата, който те ни представят, защото той е една лъжа. Нито пък трябва да даваме на тези терористи религиозната легитимност, която търсят. Те не са религиозни водачи, те са терористи.

Темата коментира и вицепремиерът Меглена Кунева. За "Хоризонт" тя каза, че задача на българското правителство е осъществяването на добра връзка между страните за споделяне на информация и гарантирането, че толерантността в интернет взема превес над пропагандата и радикализацията. За приоритет вицепремиерът посочи влизането ни в Шенген. Това е най-добрият отговор на борбата срещу тероризма и радикализацията. Шенген означава сигурност повече от всякога. Кунева допълни:

Ние живеем на такова място в света, в което толерантността между религиите е част от начина ни на живот през всички тези столетия, но това не трябва да ни успокоява. Винаги може да се случи така, че през пропаганда, през използване на (тези) уязвими, чувствителни групи нещата да се обърнат.

Вицепремиерът Кунева каза още, че през март предстои преразглеждане на националната стратегия за сигурност, за да може страната ни да се включи в европейската стратегия за сигурност, която ще излезе през месец май.

Междувременно в Държавния департамент се проведе среща с участието на Министерството на правосъдието и департамента по Национална сигурност за заплахата от чуждестранни бойци – терористи. На разговорите, в които участва и България, се обсъдиха начини за подобряване споделянето на информацията между държавите. Според организаторите повече от 20 хиляди чуждестранни бойци от повече от 100 страни са пътували до Ирак и Сирия и представляват потенциална заплаха, след като се завърнат в своята родина. 

Италианският министър на вътрешните работи Анджелино Алфано заяви, че засега няма данни за връзка между тероризма и увеличения приток на мигранти, прехвърляни незаконно от Либия към Италия. Либийската криза трябва да бъде поставена на върха на международните приоритети. Международната общност трябва да се намеси, преди да пламне пожарът и да се разпростре, изтъкна италианският вътрешен министър, който участва в конференцията във Вашингтон за борбата срещу тероризма.

По-рано Либия и Египет поискаха от Съвета за сигурност на ООН  да отмени оръжейното ембарго срещу Либия и да й помогне да изгради армията си така, че да може да се бори с "Ислямска държава" и другите екстремистки организации. Специалният пратеник на ООН за Либия Бернардино Леон заяви, че "Ислямска държава" и другите екстремисти в Либия могат да бъдат победени само при наличие на единно правителство със силна международна подкрепа.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна