Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общественият съвет на Фонда за лечение на деца е одобрил половин милион лева за подпомагането им

| обновено на 19.02.15 в 11:23
Снимка: БГНЕС

Половин милион лева за подпомагане на лечението на деца е одобрил Общественият съвет на Фонда за лечение на деца. Почти 300 хиляди от тях са за плащане на медицински изделия, остеосинтезни средства и лекарства, необходими за лечението на деца в България. Те не се плащат от Здравната каса или здравното министерство. 

Общо 59 деца кандидатстваха за подпомагане на това заседание на Обществения съвет. 46 от тях ще бъдат подпомогнати. Един от отказите предизвика особеното внимание на Обществения съвет. Става дума за дете, което кандидатства за закупуване на лекарства на стойност над 6300 лева. Според становище на здравното министерство лекарственият продукт е разрешен за употреба в България и е включен в Приложение две на Позитивния лекарствен списък. Това означава, че някоя болница трябва да го закупи за своя сметка. При това положение Фондът няма право да подпомогне детето. Нормативната уредба обаче не казва каква ще е съдбата му, ако не се намери болница, която да купи лекарството от собствения си бюджет. Фондът не може да задължи друга институция да плати лекарството, затова на родителите ще бъде предложено да потърсят съдействие от инициативата "Българската Коледа".

Според ново проучване две-трети от българите не са доволни от качеството на здравеопазването. Данните са от проучване на Алфа рисърч, по поръчка на Националната пациентска организация. Очакването на пациентите е допълнителната осигуровка да им гарантира безпрепятствен достъп до специалисти и изследвания, както и прием във всяка желана болница без допълнително доплащане.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна