Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Димитров зове за протести и стачки за по-високи заплати

Пламен Димитров
Снимка: БГНЕС

По данни на КНСБ заплащането на труда в България е подценено поне с 10 на сто, а в добивната промишленост и много повече. Председателят на синдиката Пламен Димитров призова браншовите структури да започнат да организират протести и стачки за по-високи заплати. 

Димитров отчете, че неравенствата са най-големите в Европа. Въпреки че с усилията на синдиката са сключени 1500 колективни трудови договора, не се договаря оптималното заплащане. Статистиката сочи, че сега средната работна заплата у нас като покупателна способност е едва 80 на сто от тази преди Прехода. Брутният вътрешен продукт расте, но заплащането изостава:

В една Германия, от техните милиарди, 50 процента от това отива към труда. При нас 40 процента отива и то отскоро. В последните пет години бяха под 37-38. На десет процентни пункта, нали разбирате какво значи само на нашите 80 милиарда, тоест говоря за едни огромни различия, които няма обяснение защо са така.
Председателят на КНСБ очерта като нова стратегия пред структурите на синдиката борба, която да доведе до това поне 45 процента от брутния ни продукт да се връщат при хората на нейния труд под формата на заплати. Това ще осигури още между 1 и 2 милиарда лева годишно допълнителен доход. За по високите заплати, според синдикалиста, трябва да се организират стачки:
Натиск на ниво предприятие и браншове за увеличение на заплатите. Протестни и стачни действия за заплати трябва най-накрая да започнем да ги прилагаме. Ние протестираме за неплатени заплати обикновено, с което не апелирам да радикализираме синдиката и да направим "революционния отряд за борбата с капитализма", не ме разбирайте грешно, макар че на моменти и това е нужно, но повечко трябва да подострим "синдикалното копие".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна