Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов опит за прилагане на споразумението за примирие в Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ръководителите на Франция, Германия, Украйна и Русия ще опитат отново да постигнат прилагане на споразумението за примирие в Украйна, след като са обсъдили последните събития в телефонен разговор. Според съобщения от Мариупол днес проруските сепаратисти са извършили минометни атаки срещу контролирани от правителството позиции.

Дебалцево е под контрола на бунтовниците, ден след като започна изтеглянето на украинските сили от обкръжения град. Проруски сепаратисти са извършили минометни атаки срещу контролирани от правителството позиции близо до крайбрежния град Мариупол. Според военен говорител, цитиран от Ройтерс, сепаратистите събират допълнителни сили в района.
   
Руският премиер Дмитрий Медведев е разпоредил на енергийното министерство и на "Газпром" да изготвят предложения за снабдяване с газ на Източна Украйна, където е възникнала тежка  ситуация, след като вчера украинските власти изцяло изключиха самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики от подаването на газ.

Председателят на Държавната дума на Русия Сергей Наришкин заяви, че появата в Донбас на международни миротворци може да провали минските споразумения:
 
Договореностите от Минск не предвиждат подобни мерки и според мен така  може да се нарушат минските споразумения, поради това не съм съгласен с подобно предложение, заяви Наришкин.

Очаква се лидерите на "Нормандската четворка" отново да обсъдят ситуацията в размирния район и да направят нов опит за прилагане на споразумението за прекратяване на огъня в Украйна.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени