Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

4 млн. лева трябват на ДАМТН, за да поеме контрола на язовирите

Снимка: БГНЕС

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор се нуждае от 4 милиона лева, за да поеме контрола на съоръженията на язовирите, каза заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева
4 милиона може да са малко число, но те са числото, което ни е необходимо, за да закупим техника за измерване, за да закупим високопроходими транспортни средства, така че да се достига до съответните язовири и басейни. В момента работим и за нещо, което е много важно и което е много належащо, изготвяне на регистър на басейните. Този регистър ще съдържа пълна информация затова какво представлява съответният басейн, чия е собствеността и кой носи отговорност за поддържането му, къде се намира, за да можем да осъществяваме контрол. Идеята за промяната на закона е да има орган, който да се занимава изцяло с контрола на съоръженията.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски отбеляза, че в Агенцията липсват хидроинженери, а новата структура се нуждае от минимум 90 души персонал.
Предстои да изградим една изцяло нова структура с минимум 90 човека персонал във връзка с познания и с проверки на язовирите по места. Това е една нелека задача, която разбира се би погълнала и доста сериозен бюджет. Още повече, че заплащането в бранша на хидроинженерите е доста по-високо, отколкото е средната заплата на експертите в ДАМТН. Съответно това също би натоварило бюджета.
Божидар Лукарски съобщи още, че се подготвят промени в законодателството за паспортизацията на асансьорите.
По наболялата тема с асансьорите - са проверени в рамките на тези сто дни 250 броя асансьори, спрени са от експлоатация трайно 25 от тях. Като подготвяме в напреднал стадий промени в законодателството за паспортизация на асансьорите, така че да се знае всеки асансьор в страната на колко години е, в какво техническо състояние е, кой го поддържа, какъв произход има и съответно готвим промени в законодателството по този въпрос.
Министър Лукарски и неговите заместници представиха днес отчет за работата на ведомството през първите сто дни. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна