Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата се отказа от тезата си, че Октай Енимехмедов се е опитал да убие Ахмед Доган

| обновено на 20.02.15 в 12:48
Снимка: БГНЕС


Прокуратурата се отказа да поддържа обвинението срещу Октай Енимехмедов, че на конференцията на ДПС през януари 2013-а година се е опитал да убие Ахмед Доган. От държавното обвинение поискаха от Върховния касационен съд (ВКС) да признае Енимехмедов за виновен само за закана за убийството на почетния председател на движението.

След като две години държавното обвинение поддържаше своята теза, че Октай Енимехмедов е искал да убие Ахмед Доган, след като вкара и въззивен протест във ВКС, днес наблюдаващият прокурор от ВКС заяви, че не поддържа искането, че Октай Енимехмедов е искал да убие Ахмед Доган и се съгласи със становището на двата съдебни състава дотук, че той е направил само опит да го заплаши. Прокуратурата се мотивира с мотивите на съда, според който, няма как с това оръжие и от такова разстояние Ахмед Доган да бъде убит.

Самият Енимехмедов за пореден път обяви, че е невинен и поиска да бъде награден с орден "Стара планина" заради своето геройство: Това е много смел подвиг, такъв, какъвто на Балканите не се е случвал. Това касае вече държавните мъже, те могат да преценят за това нещо. Това, което казвам, е по-достъпно до по-напредналите умовe...

На въпрос, как си обяснява това, че прокуратурата се отказа
на финалната права да поддържа обвинението за убийство, той отговори: Не. Напротив. Не се е променило, защото виждат, че това обвинение, което те ми повдигнаха, беше целенасочено, защитаваше изцяло политически интереси. Това обвинение, с което те ме държаха седем месеца повече в затвора, всеки ден животът ми беше изложен на риск.

Държавното обвинение поиска от Върховния касационен съд да потвърди само трите години и половина затвор, които Енимехмедов получи от Софийския градски и Софийския апелативен съд за закана за убийство. Решението на Върховния касационен съд се очаква до месец.

ДПС остава твърдо на позицията си, че атентатът срещу Ахмед Доган е опит за убийство, заяви депутатът от движението Мустафа Карадайъ в коментар за отказа на държавното обвинение Енимехмедов да бъде съден за опит за убийство:

Този атентат е ясен. Оценен е! Това си е опит за убийство! Достатъчно е да се видят фактите. Може би прокуратурата прави оценка на начина на воденото разследване. В момента не мога да коментирам. Нашата оценка за деянието е ясна. Не е променена и е категорична


Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.





Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна