Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейската комисия се разграничи от резките изказвания на германския комисар Гюнтер Йотингер за Гърция

Снимка: europa.eu

В Брюксел, където предстои решаващо заседание на Еврогрупата за Гърция, продължават неформалните преговори и телефонната дипломация за постигане на споразумение. Началото на заседанието беше отложено, за да се даде повече време за консултации. Междувременно Европейската комисия се разграничи от резките изказвания на германския комисар Гюнтер Йотингер за Гърция и обяви, че все още вижда възможност за компромис.

Гюнтер Йотингер не е съгласувал изказванията си нито с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, нито с комисарите, отговарящи за икономическата и валутна политика, и е изразявал само лично мнение. Това обяви говорителят на Комисията Маргаритис Скинас, след като Йотингер увеличи допълнително напрежението с радиоинтервю, в което казва, че гърците се държат като "слон в стъкларски магазин", че са разрушили доверието и че едва ли ще се стигне до споразумение с тях без специална среща на върха.

Че днес може да няма споразумение, допусна и Маргаритис Скинас, подчертавайки обаче увереността на Комисията, че място за компромис има:

Ние сме убедени, че споразумение е възможно в обозримо бъдеще, ако всички са благоразумни. Все още обаче не сме стигнали дотам. Очакваме, че ще е нужна допълнителна работа.

Консултациите продължават в различни работни групи и формати. Жан-Клод Юнкер е провел и продължава да провежда телефонни разговори с различни европейски лидери. Председателят на Еврогрупата Йерун Дийселблум обяви, че заседанието ѝ ще започне с час и половина по-късно от предвиденото, а дипломати допуснаха и по-сериозно закъснение – за да може финансовите министри на страните от еврозоната да седнат на масата за преговори по вече съгласуван и взаимноприемлив вариант на решение. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна