Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всяка година 3100 българи чуват диагнозата рак на дебелото черво

| обновено на 21.02.15 в 18:02

Всяка година 3100 българи чуват диагнозата с рак на дебелото черво. Болестта е третата по честота и втората по смъртност от видовете рак, съобщиха онколози на дискусия за рак на дебелото черво в Благоевград.

Ракът на дебелото черво е лечим в 90 процента от случаите, независимо от тревожната статистика от нарастване на заболеваемостта през последните 10 години, посочиха проф. Галина Куртева и проф. Панайот Куртев, онколози от Националната онкологична болница на дискусия за рака на дебелото черво. Проблемът у нас обаче остава липсата на профилактика на раковите заболявания. Изследването на рака на дебелото черво се прави между 50-ата и 65-ата година. Данните сочат, че много рядко се установява рак в I-ви стадий. Преобладават случаите на II-ри, III-ти и IV-ти стадий именно заради липсата на скринингови програми у нас.

В повечето случаи ракът на дебелото черво протича без симптоми, а когато такива се открият като кръвоизливи, колити, отпадналост, повръщане, заболяването вече е в късен стадий, уточниха онколозите. Рисковите фактори са нездравословният начин на живот и много по-рядко наследствеността.

През месец март Федерация "Български пациентски форум" ще организира и информационна кампания за профилактика и лечение на рака на дебелото черво.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна