Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Москва се провежда мащабна акция на движението "Антимайдан"

| обновено на 21.02.15 в 13:46
Снимка: Васко Михайлов

В Москва се провежда масова акция по повод първата годишнина от свалянето от власт на проруския президент Виктор Янукович.  Около петдесет хиляди души наброяват вече участниците,  съобщи агенция ТАСС. Директорът на московския отдел на полицията за обществената безопасност Алексей Майоров заяви, че демонстрацията е напълно мирна и няма никакви инциденти въпреки значително по-високия брой участници от предварително обявените десет хиляди.

Шествието по централните московски улици е организирано от общественото движение „Антимайдан”, което беше създадено в края на миналата година. Неговите привърженици обясняват, че основната им задача е да се противопоставят на опитите в Русия да бъде приложен украинския сценарий за сваляне на законната власт чрез въоръжен преврат.

Към движението бързо се присъединиха десетки патриотични организации от цялата страна, които декларират, че целта им е да се борят с вътрешните врагове на Русия. Редица медии съобщават днес, че разполагат със сведения, как служителите в бюджетните организации са били агитирани от своите началници доброволно да участват в акцията.

Шествието ще завърши с митинг на площада срещу Болшой театър, като основният лозунг е „Една година от Майдана: няма да забравим, няма да простим", заяви лидерът на партията "Велико отечество", която е съорганизатор на протеста, Николай Стариков

Днес е първата мащабна акция на движението "Антимайдан", но може да се каже, че много хора откликнаха на призива ни. Организацията ни беше създадена, за да не може никой в Русия да повтори събитията по украинския сценарий.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна